טרקים בפארק הרי הגעש (פארק וולקנו)

פארק הרי הגעש ברואנדה, הידוע כפארק וולקנו הינו שמורת טבע גדולה בצפון מערבה של רואנדה. ומלא במגוון טיולים – Trekking in Virunga Park.

שמונה פסגות משתרעות על אזור הגבול שבין רואנדה, אוגנדה והרפובליקה הדמוקרטית של קונגו. חמש מביניהן נמצאות בשטחה של רואנדה. שמות הפסגות באנגלית הם Mount Karisimbi, Mount Bisoke, Mount Sabyinyo, Mount Gahinga ו-Mount Muhavura. הרכס כולו מתרומם מתוך "שבר אלברטין", שהוא הסעיף המערבי של השבר הסורי-אפריקאי, המגיע עד לכאן ממורדות החרמון אצלנו ומייצר נופים ייחודיים ותופעות טבע נדירות ביופין.

הפסגה הראשונה, קאריסימבי, היא הגבוהה ביותר בפארק וברואנדה בכלל, ומתנשאת לגובה של 4,507 מטר מעל פני הים. מקור השם בשפה המקומית קשור למילה "שלג" ומרמז על היות פיסגה מושלגת בעונה הקרה החלה בחודשים יוני-יולי-אוגוסט. פיסגת ביסוק (השנייה ברשימה) מוכרת בעיקר הודות לאגם שנוצר בתוך המכתש הגדול שבתוכה. זהו אגם גדול שמימיו נצבעים בטורקיז-ירקרק. פסגת ביסוק נמוכה יותר ובדרך כלל אינה זוכה למעטה שלג. לעומת זאת הגובה ותנאי האקלים מייצרים ערפילים רבים, כך שזהו הר ש"ראשו בעננים".

אחת הפעילויות הנפוצות בפארק הינה טרקינג – טיול רגלי. מבין הטרקים, שתי הפסגות שהוזכרו הן החביבות ביותר על המטיילים. ככלל זהו אזור יפהפה לטרקים בעל יופי ומראות בלתי נשכחים. הבדלי הגובה הטופוגרפיים יוצרים מגוון של אזורי צמחייה שונים ומגוון גדול מאוד של בעלי חיים, חלקם אנדמיים (כלומר מתקיימים רק באזור זה, ולא בשום מקום אחר). בינות ליערות הגשם הצפופים, ולא פעם בחסות הערפילים, הצליחו לשרוד משפחות של גורילות, רחוקות מהעין ומאימת הטורף המסוכן מכולם –האדם. מלבד הגורילות חיים כאן קופים זהובים (Golden Monkeys), עדרי באפלו, פילי יער (תת-מין נבדל מפילי הסוואנה החיים במישורים) ועשרות סוגי ציפורים, חלקם משאת נפשם של צפרים המגיעים לכאן מרחבי העולם.

מבין חמשת הרי הגעש הנמצאים בעת שלוקחים טיול ברואנדה, פסגה אחת אסורה לטיפוס: זו פסגת סביניו, המאופיינת במורדות פראיים במיוחד, עם מצוקי סלע שביניהם פעורים לועות משניים ומסוכנים של הר הגעש. בכל הפסגות האחרות יש טרקים המובילים את המטייל אליהן בביטחה, אם כי בתלילות ניכרת.

נוסף על טרקים המוליכים לפסגות, יש גם טרקים מתונים יותר על פני המורדות, והם מאפשרים הנאה רבה גם למטיילים המסתפקים במסלולים אתגריים פחות. בין אלו יש טרקים רבים בעקבות גורילות ההרים, כמו גם טרקים בעקבות הקופים המוזהבים.

הר ביסוק שגובהו 3,711 מטר נמצא ממש על הגבול עם קונגו. האגם הנפלא השוכן בתוך לועו הופך את הטיפוס לפסגתו לטרק המבוקש ביותר בפארק. רוחבו של האגם כ-400 מטר, והנוף מהפסגה ביום בהיר מזמן נופים מרהיבים, כאשר שאר הפסגות של הווירונגה ניצבות כתפאורה דרמטית כמעט בכל כיוון שנפנה את מבטנו. אין צורך להיות מטפס הרים כדי להעפיל לפיסגה, אם כי כושר גופני טוב הוא "מצרך מועיל". הטיול הממוצע אורך כ-6 שעות, מתוכן 4 שעות טיפוס וכשעתיים של ירידה.

מי שמסתפק בפחות מהפיסגה יכול להעפיל לאגם נגזי (Lake Ngezi), אגם קטן יותר הנמצא בפתחו של מכתש נוסף, קטן יותר, באחד מהמדרונות של ההר. המסלול אליו יימשך 5-4 שעות בקצב מתון יותר ובהחלט יספק חוויות מרהיבות.

בשני השבילים יש סיכוי רב לפגוש בגורילות ובוודאי בקופים הזהובים, להנות מהצמחייה העבותה של יער הגשם ולפגוש בבעלי חיים ובציפורים בשלל צבעים.

הר קריסימבי  Mount Karisimbi – 4,507 מטר

עוד טרק פופולארי – הרי אנשים שואפים להגיע לפסגה!

הטיפוס לפסגה נמשך יומיים (אפשר גם בשלושה) וכולל לינה בבקתה בגובה 3,700 מטר. זה בהחלט טיפוס מאתגר יותר, שבחדשי הקיץ (שלנו) הקרים מסתיים בנוף מושלג ובטמפרטורות שיכולות להיות מתחת לאפס. הגובה דורש בהחלט סיבולת גבוהה, ומטפסים פחות מיומנים עשויים לסבול מתופעות של מחלת גבהים הנגרמת מדלילות החמצן באויר.

הטרק על שם דיאן פוסי The Dian Fossey Trail

זהו טרק מתון יחסית הנמשך ממרגלות הר קריסימבי דרך תחנת קריסוקה (Karisoke Research Center) שהוקמה על ידי דיאן פוסי, החוקרת שהקדישה את חייה ללימוד הגורילות ולקידום השמירה וההגנה על יצורים נפלאים אלו. תחנת המחקר, שם נמצא גם קברה של פוסי, פועלת ללא לאות ללימוד ערכי הטבע של הפארק ולשמירה עליהם ובעיקר על הגורילות. לאורך הטרק תפגשו משפחות של גורילות ותהנו מנופים מרהיבים. בצידי השביל אפשר לראות סחלבים פורחים. משך הטרק הוא 4-3 שעות ללא טיפוס מייגע.

מתי? שאלת העיתוי תמיד חשובה!

העונות ה"יבשות" הן מיוני עד אוגוסט ומדצמבר עד פברואר. בעונות אלו הסיכוי לגשם נמוך והשבילים יבשים ונוחים יותר להליכה. בשאר חודשי השנה, ובעיקר מאפריל עד מאי, יש סיכוי רב לגשם, ולעיתים אף למטרים עזים. השבילים נעשים בוציים וחלקים, ההליכה קשה ועשויים להירטב. אבל…, תמיד יש אבל…, הנופים ירוקים יותר, בעלי החיים פעילים יותר וכשהשמש מציצה מבעד לעננים והערפל מתפזר, אפשר לזכות בהצצה מרהיבה ליופיו של הטבע.

מה לקחת?

  • נעלי הליכה טובות וסגורות
  • מכנסיים ארוכים וחולצות עם שרוול ארוך – מומלצים להגנה מפני השמש ומפני עקיצות ושריטות. סביר להניח שככל שתעפילו במעלה השבילים, תיתקלו ממילא במזג אוויר קריר, וכך תשמרו גם על חום הגוף.
  • מעילי גשם/ שכמיות, רצוי מחומר קל
  • חותלות – כן, פיסות הבד הללו המחברות בין המכנסיים לנעליים. ומדוע? עלוקות, ענפים, אבנים – אתם לא רוצים אותם בנעליים!
  • כפפות בד
  • ציוד קמפינג – בהתאם לתוכנית הטרק