אגם ויקטוריה באפריקה

אגם ויקטוריה הוא פנינה אפריקאית אמיתית, ולמרות שיש לו שמות שונים המתכתבים עם האומות והקהילות השונות בהן הוא גובל, התואר הפופולרי ביותר הוא על שמה של המלכה האנגלייה ויקטוריה. אבל רגע… מה הקשר בין מלכת אנגליה לאגם באפריקה? טוב ששאלתם!
התשובה טמונה אי שם בשנות החמישים של המאה ה-19, כאשר החוקר הבריטי ג’ון האנינג ספיק יצא יחד עם משלחת למסע שמטרתו למצוא את מקור נהר הנילוס. כשגילה את האגם העצום החליט להקדיש את תגליתו למלכה ולאנגליה.

אגם ויקטוריה הוא אגם רחב ידיים של מים מתוקים המחבר בין שלוש מדינות במזרח אפריקה: אוגנדה, קניה וטנזניה. בקניה, מוכר האגם בשם “נאם לואו” (Nam Lowe) ומשמעותו – גוף של מים אינסופיים. באוגנדה הוא ידוע דווקא כ”נאלובאלה” (Nnalubaale) שמשמעותו “בית האלים”. שני השמות רומזים על קנה המידה הגדול של האגם הגדול ביותר באפריקה, והשני בגודלו בעולם. שטחו משתרע על שטח עצום של 26,600 מיילים רבועים וקו החוף שלו נמתח מעל 3,218 ק”מ!

ברחבי האגם תמצאו אלפי איים, על הקטנים שבהם גדלים יבולי אדמה זעירים ואילו האיים הגדולים יותר משמשים כמקום מגורים לכל דבר ועניין. לכל אי מיושב יש אופי, מנהגים והיסטוריה משלו. המוכרים ביותר הם קבוצת איי סאסה (Ssese islands) שבאוגנדה, ארכיפלג המונה כ-84 אשכולות איים שהפכו למקור מרכזי לאטרקציה תיירותית, בזכות הסביבה הטבעית המדהימה שלהם, חיות הבר האקזוטיות, החי והצומח. המבקרים באי מפנגנו (Mfangano) שבקניה, יוכלו לראות ציורי סלע עתיקים שנעשו על ידי שבט באטווה (Batwa) והמגיעים לאי אוקראווה (Ukerewe Island) שבצד הטנזני יוכלו ליהנות מטיולי אופנים ומהתרשמות מאורח חייהם של הדייגים והחקלאים המקומיים. על אף מיקומם באותו אגם, ניתן לומר באופן גורף כי כל האיים שונים זה מזה באופן משמעותי מבחינת צורתם, גודלם, מיני הצמחייה, האוכלוסייה המקומית וחיות הבר. בשל היותם מנותקים ממקורות מים אחרים, המקומיים מנצלים את האגם עד כמה שאפשר, החל ממקלחת וכביסה ועד לשיט ודיג. בנוסף, משמשים מי האגם לייצור אנרגיה הידרואלקטרית ודלק.

אגם ויקטוריה כמקור הנילוס

אגם ויקטוריה נחשב למוצא נהר הנילוס שזורם דרך אוגנדה, סודן, מגיע עד מצרים ומהווה מקור מים עיקרי למדינות יבשות אלו. אך למעשה גם לאגם ויקטוריה יש מספר נהרות הנשפכים לתוכו כשהיובל הארוך ביותר הוא נהר לובירונזה, מה שהופך אותו למקור הנילוס האמיתי!

אבל כבודו במקומו מונח, ומעבר להיותו מקור מים ופרנסה לתושבי האזור, הן בפן התיירותי והן בפן החקלאי או בתחום הדיג, ימת ויקטוריה היא ביתן של חיות בר, מגוון מרהיב של ציפורים ושוכני ביצות, כמו לוטרה חסרת טופר וסיטטונגה (קודו הביצות) נמצאים, דגי מאכל ונוי, סוגי אמנונים וכמובן – דג נסיכת הנילוס, מקור הפרנסה העיקרי של דייגי האזור.

סיפור מעניין בנוגע לנסיכת הנילוס הוא שהדג הפופולרי בכלל לא גדל במקור באגם ויקטוריה, הוא הובא לשם בשנות החמישים במטרה לחזק את תנובת הדגה המקומית, אבל הדג הרעבתן חיסל מאות מיני דגים אחרים שחיו באגם, ביניהם גם דג השפמנון שההערכות הן כי הוא נכחד לחלוטין או מתחבא בעומק האגם במטרה לשרוד. הפגיעה במערכת האקולוגית של האגם גרמה בעיות רבות, ביניהן ירידת מפלס המים של האגם וריבוי צמחיה ואצות. בעיות אלו מטופלות היום באופנים שונים והניסיון לשקם את המערכת האקולוגית המקורית של האגם צפויה להימשך שנים רבות.

מה הופך את אגם ויקטוריה למיוחד?

לצד ההיסטוריה העשירה, העושר התרבותי וחיות הבר המרהיבות שלו, אגם ויקטוריה הוא מיוחד משום שהוא אחד משני המקומות היחידים במזרח אפריקה שבהם ניתן לצפות בשקיעה מעל המים בלי להיות בחוף! ימת ויקטוריה, השוכנת בלב מזרח אפריקה, היא מסה עצומה של מים הנמתחת על פני מדינות, תרבויות והיסטוריות. ביקור באגם מציע אפשרות לחקור את המגוון של הקהילות המקומיות, כמו גם לראות כמה מחיות הבר המשובחות ביותר באפריקה.

הוא מהווה עורק תעבורה ראשי בין אוגנדה, טנזניה וקניה מה שהופך את האגם לנתיב ימי עבור מי שרוצה לעבור בין המדינות באמצעות תחבורה ימית ולא רק דרך טיסות.

אגם ויקטוריה הוא מקום מושלם להתרחק מהשאון. תוכלו לצאת לשיט או לנוח על חופיו, מול השמש האפריקאית האדומה השוקעת ונעלמת, לגלות את הסודות הנסתרים של איי סאסה, לחוות את אורח חייהם של המקומיים או לשחות בלב אגם המחבר בין שלוש מדינות.

 

רוצים לשמוע עוד? רוצים לשלב ביקור באגם ויקטוריה בדרך המיטבית בטיול שלכם? פנו אלי עוד היום ואסייע לכם לתכנן את הטיול המושלם עבורכם.

מאמרים שיכולים לעניין אותך

אטרקציות בזנזיבר

אטרקציות בזנזיבר

קרא עוד
קניות באפריקה

איך להתארגן לקראת טיול באפריקה ?

קרא עוד
טנזניה והקשר לישראל

וירוס הקורונה בטנזניה והקשר לישראל

קרא עוד
ספארי באפריקה

טיולי ספארי באפריקה

קרא עוד
עדר זברות באפריקה

מתי כדאי לטייל / לנסוע לאפריקה ?

קרא עוד
תרבות מזרח אפריקה

מה חשוב לדעת על תרבות מזרח אפריקה?

קרא עוד

לעמוד המאמרים המלא לחץ כאן